Min Korg

SVENSK KUNDSERVICE 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,8/5 KUNDMEDDELANDEN ★★★★★

Tillbaka till skolan: Föredrar ditt barn en väska eller en skolväska?

Innan den sista skoldagen ens har börjat funderar vi redan på vad vi ska köpa inför det nya skolåret. Förutom skolböcker och annat viktigt studiematerial är skolväskor och skolpärmar tillbehör som byts ut varje år. De utsätts ofta för så hårda prövningar av barnen att de redan i juli visar tecken på slitage, trasiga fästen och så vidare.

Både pojkar och flickor är mycket stolta över att visa upp sina nya väskor under de första skoldagarna. Om du redan nu vill ge dina småttingar en present kan du ta del av våra råd om hur du väljer rätt väska till dem .

Un groupe de 5 enfants de dos qui marchent pour aller à l'école. Chaque enfant porte un cartable ou un sac à dos pour enfant de couleur
När det nya skolåret börjar kommer en mängd nya saker, bland annat skolväskor och väskor för barn

Skillnaden mellan väskor och skolväskor

Det finns en verklig kontrovers om väskor och skolväskor. För många är de två accessoarerna samma sak. Det finns dock några nyanser som skiljer dem åt. Vi inbjuder dig att upptäcka dem tillsammans med oss.

Ryggsäcken: ursprung, material och användningsområden

Per definition är en ryggsäck en flexibel behållare som är utformad för att rymma olika typer av föremål. Det är också en populär accessoar. Den används inte bara för anteckningsböcker och skolmaterial. Den är så mångsidig att inte ens vuxna vill göra sig av med den.

Ryggsäcken är en av de viktigaste sakerna när du ska ut och resa. Den rymmer kläder, bad- och skönhetsprodukter, en bentolåda och mycket mer.

Ursprungligen hade ryggsäckar läderremmar. Amerikanska skolbarn var de första att använda dem i början av 1900-talet. Idag tillverkas väskor av canvas och tyger som nylon eller polyester.

Vad du behöver veta om en skolväska

En skolväska är ett tillbehör som är utformat enbart för att förvara skolmaterial. De är utformade för att tåla tung belastning, särskilt böcker. De första prototyperna kan ses bland romerska soldater. På den tiden kallades de för “sadelväskor “. Senare började kurirer och brevbärare använda dem. Det var först på 1950-talet som skolväskor blev specifika för skolbarn.

När det gäller material var skolväskor ursprungligen gjorda av läder. De skulle vara styva, solida och vattentäta. Idag tillverkas de av nylon och syntetisk latex.

Un cartable d'école en toile grise et rose à demi ouvert. Des cahiers d'école et une calculatrice dépassent du cartable.
Dagens skolväskor har inte samma form som förr, och barnen föredrar mer konstgjorda material och färger

Skillnader mellan skolväskor och ryggsäckar

Kort sagt kan både skolväskor och ryggsäckar användas för att gå till skolan. Skillnaden mellan dem är att de är styva. En ryggsäck är mer flexibel än ett barns skolväska. Den senare kännetecknas också av sin ofta rektangulära form. Det gör det lättare att förvara böcker utan att skada dem. Det är också det bästa alternativet för yngre barn som ännu inte vet hur de ska ta hand om sina skolmaterial.

Ibland kan ryggsäckar inte rymma stora böcker. Ditt barn måste därför bära dem för hand. Detta skulle vara en stor börda för ett dagisbarn. Det är därför ryggsäckar är mer lämpliga för äldre barn från 5 år och uppåt.

Väskor: för vem?

Det finns flera olika typer av väskor på marknaden. Vissa är stora, medan andra är mindre. För 3-åringar tenderar föräldrar ofta att välja söta, plyschiga modeller med liten kapacitet. Om dina barn inte har tagit med sig flera skolmaterial kan dessa föremål vara perfekta för dem. I allmänhet har de tillräckligt med utrymme för att rymma ett pennfodral, en vattenflaska och ett litet mellanmål.

Omditt barn behöver ta med sig flera saker, t.ex. böcker, övningsböcker och en dator, rekommenderar vi en mycket större, styv väska. Dessa är mycket mer lämpade för barn i förskoleåldern och tonåringar.

Fördelarna med en ryggsäck är dock många:

  • Den är mångsidig;
  • Praktisk;
  • Bekväm att bära;
  • De har ofta flera förvaringsfickor;
  • Lätt att rengöra.

Portfölj: fördelarna

Den största fördelen med en skolväska är dess förmåga att klara belastningen av flera böcker. Faktum är att dess form och design är särskilt väl lämpade för att hålla flera böcker i alla storlekar. Den är också idealisk för barn som älskar att läsa och behöver bära med sig denna typ av material till skolan varje dag.

Dessutom är skolväskor för barn ofta tillverkade av styva material, så att inte ens de tuffaste barnen kan ha sönder dem. Om dina barn har lätt för att ha sönder sina saker är det här det bästa alternativet. Du behöver inte byta väska flera gånger under skolåret.

Slutligen finns det flera olika typer av skolväskor på marknaden idag. Vissa är utformade för mycket små barn, andra för äldre barn. Ditt val kommer att bero på ditt barns preferenser.

Hur väljer man en väska eller skolväska inför det nya skolåret?

Att välja en väska eller skolväska för skolstarten beror på ett antal faktorer:

  • Ditt barns smak och ålder;
  • Aktuella trender;
  • Materialens hållbarhet;
  • Användbara funktioner;
  • Komfort och skötsel.
Un sac d'école pour enfant bleu et rose sur une table. Il y a un cahier d'école et une trousse
Valet av skolväska beror på faktorer som budget, ditt barns smak och hur många skolböcker den ska rymma

Ditt barns smak och ålder

Om du funderar på att ge ditt barn en ny skolväska inför skolstarten bör du ta hänsyn till barnets intressen. Detta kommer att hjälpa till att öka deras motivation när de återvänder till skolan.

Barn är i allmänhet mycket förtjusta i tecknade serier. Fundera på att ge dem en skolväska med deras favoritkaraktär. Barns favoritserier inkluderar

  • Patrullen;
  • Musse Pigg;
  • Pokémon.

Barn mellan 3 och 15 år kommer att bli glada över att få en Pokémon-väska till skolstarten, med tanke på den ständigt växande populariteten för spelet och mangan.Enfant World hittar du en rad olika ryggsäckar för barndagis och i skolan.

Den aktuella trenden

Även om vi lär våra barn att strunta i utseendet så kommer de alltid att vilja se coolast ut framför sina klasskamrater. Vi inser det inte alltid, men att skapa en konversation kring en accessoar kan hjälpa våra småttingar att få nya vänner. Vi råder dig att välja en skolväska som är populär bland ungdomar:

  • En Pokémon-väska;
  • En Spiderman-väska;
  • En Ryggsäck med patruller.

För tonåringar på gymnasiet är gamer-modeller mycket populära. Till exempel Fortnite-ryggsäckar för pojkar. För flickor är väskor med paljetter eller vackra mönster mycket populära.

Robusta material

Yngre barn tenderar att vara lite råbarkade och bryr sig inte så mycket om sina tillhörigheter. Om du inte vill se deras ryggsäck eller skolväska i dåligt skick redan under de första veckorna i skolan ska du välja föremål tillverkade av solida material.

Några av de mest populära materialen är

  • Nylon: uppskattat för sin styrka och vattentäthet;
  • Bomull: lätt och vattenavvisande. Det kan också hålla i flera år;
  • Polyester med hög densitet: denna syntetfiber är motståndskraftig mot allt, även mot mal.

När det gäller säkerhet är dina småsaker tryggt förvarade i en väska med dragkedja. Olika föremål är förstärkta med remmar på sidorna.

Användbara egenskaper

Generellt sett bör den typ av väska eller skolväska du ger ditt barn bero på vilken typ av utbildning du vill ge dem. Om du vill att ditt barn ska vara redo för allt under dagen ska du välja en modell med stor kapacitet. Det gör att de kan ta med sig ett stort antal saker utöver sina skoltillbehör. Det kan handla om lunch, mellanmål, favoritleksak, en liten förbandslåda för säkerhets skull och naturligtvis vattenflaskan.

Un sac d'école pour enfant jaune posé sur fond gris. Il y a un compas, des crayons de couleurs, des ciseaux et des règles.
De mest praktiska skolväskorna är de som har väl genomtänkta fack för att organisera insidan av väskan

För att göra det lättare för ditt barn att hitta bland allt rörigt, välj väskor och skolväskor med flera fack och fickor. Bestäm sedan tillsammans med dem ett arkiveringssystem som är lätt att komma ihåg.

För tonåringar som redan är mycket bekanta med teknik kan du välja en modell med USB-uttag. På så sätt kan de ladda sin smartphone utan att ta upp Power Bank ur väskan. Då har de ingen ursäkt för att inte svara när du ringer.

Vissa väskor är utformade som en släde med hjul. Dessa gör det lättare att transportera skolmaterial. Naturligtvis är dessa modeller rekommenderade för stadsbor. Om du bor på landsbygden kan hjulen snabbt gå sönder. Det skulle inte vara särskilt praktiskt.

Ibland behöver barn bara en lätt väska för att ta med sig det allra nödvändigaste när de går ut med sina vänner. I dessa fall är modeller med ett avtagbart fack idealiska. Små barn kan använda den som en midjeväska. I vårt avsnitt Back to School 2022, de bästa ryggsäckarna för barn, hittar du ett stort urval av produkter som passar för alla situationer.

Komfort och omtanke

För att ta sig till och frånskolan kan ditt barn behöva gå flera kilometer. För att göra resan enklare är en lätt ryggsäck eller skolväska perfekt. Modeller i nylon och tyg är att föredra. Vi rekommenderar även modeller med vadderade remmar. Denna funktion minskar smärtan i axlarna för dina små. Detta är särskilt viktigt om de måste bära tunga saker som böcker och andra förnödenheter.

Une jeune fille en blouse mauve dans un rayon de magasin tient un sac à dos d'école pour enfant gris et rose
När du köper en skolväska eller skolväska är det viktigt att vara uppmärksam på de material som används.

Och glöm inte att välja vattentäta väskor. Detta kommer alltid att vara användbart under regniga dagar för att skydda dina smås tillhörigheter på vägen.

När det gäller underhåll är enkel skötsel alltid välkommet. Om du inte har så mycket tid att tvätta kan du leta efter produkter som kan tvättas i maskin. En produkt som torkar snabbt är också mycket uppskattad, särskilt under regnperioden och på vintern.

Undvik produkter som lätt blir smutsiga. Barn tenderar att lämna sina väskor överallt och kasta dem på marken på lekplatsen.Färger som svart, blått, brunt eller rött är perfekta. Men om ditt barn är ganska noga med sina tillhörigheter kan du välja ljusare nyanser som rosa, gult, grönt eller vitt.

Skolväska eller skolsäck: Vår slutsats

Väska eller skolväska , båda gör jobbet. Valet kommer framför allt att bero på dina barns preferenser och deras skolnivå: förskola , collège eller lycée. Välj modeller som rymmer allt de behöver för dagen. Om ditt barn inte behöver ta med sig så mycket saker ska du inte utrusta dem med en stor skolväska för barn. En medelstor väska kommer att göra susen. Vi rekommenderar att du ger ditt barn en stor och en mindre väska.

Valet av ryggsäck kan också bero på vilken typ av skolgång ditt barn får. Om du fortfarande är osäker på vilken typ av utbildning du vill ge ditt barn rekommenderar vi att du läser vår artikel För eller emot Montessori: Vi förklarar. Detta kommer att ge dig en uppfattning om de olika tillbehör som ditt barn kan behöva. Detta kommer att ge dig en bättre uppfattning om vilken skolväska eller väska som passar bäst för ditt barn. Vi hoppas att du har haft nytta av det här avsnittet. Berätta för oss i kommentarerna vilken modell av väska eller skolväska du slutligen bestämde dig för och varför. Det kan hjälpa andra föräldrar som letar efter rätt modell för sitt barn.

Gratis Leverans

Beställningar över 584 kr*

Svensk Leverans

Vi levererar överallt i Sverige

100% säker

PayPal / MasterCard / Visa

10% rabatt på hela butiken !


Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och hämta din välkomstgåva.