Min Korg

SVENSK KUNDSERVICE 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,8/5 KUNDMEDDELANDEN ★★★★★

Hur får man vänner i grundskolan?

Vi har alla någon gång haft problem med att få nya vänner i grundskolan. Vi är livrädda för att våra barn ska gå igenom samma sak i början av det nya skolåret. Som föräldrar vill vi att våra barn ska få bra vänner som hjälper dem att utvecklas och som stöttar dem i vardagen. Problemet är att vi inte kan göra någonting för att få saker att hända. Så vad kan vi göra för att hjälpa dem?

Un groupe de 7 enfants en cercles. Il y a 4 filles et 3 garçons qui se sont fait amis à l'école
Grundskolan är central för ett barns utveckling. Att få vänner är viktigt, men inte alltid lätt

Vikten av föräldrastöd

Även om vi inte kan vara med våra små barn 24 timmar om dygnet finns det flera sätt att stödja dem på avstånd när vi tillbringar tid med dem. Det första och viktigaste är att välja den bästa skolan för våra barn. Vi är alltför medvetna om den diskriminering som kan förekomma i skolorna, trots lärarnas tillsyn och undervisning.

Vilken skola skall man välja?

Den första frågan vi ställer oss är vilken typ av utbildning vi ska ge vårt barn? Det är svårt att göra en bra jämförelse mellan skolor. För att göra ett bra val måste du själv besöka de skolor du är intresserad av för att se hur det är under skoldagen. Bedömningar på internet är inte alltid bra källor för att avgöra om miljön är lämplig för ditt barn eller inte.

Som ett första steg kan du fundera över kulturell mångfald. Välj en miljö där alla etniska grupper finns representerade och där ingen är i majoritet. Det minskar risken för att ditt barn blir trakasserat.

Om det är ditt barns första skola skulle en välfylld lekplats vara mycket uppskattad, särskilt om ditt barn är hyperaktivt.

Glöm inte att ta hänsyn till antalet elever i varje klass. Undvik överfulla skolor. I en liten grupp kommer ditt barn att ha lättare att interagera med andra.

Anmäl ditt barn till fritidsaktiviteter

För att hjälpa dina små barn att känna sig bekväma i samhället måste du vänja dem vid att träffa många olika människor. Fråga dem vilken typ avaktivitet de skulle vilja prova på. Du kan till exempel anmäla dem till en konstkurs: musik, teckning, skulptur eller något annat. I den här typen av undervisning får ditt barn lära sig att hjälpa andra och uppmuntra sina kamrater. Vilket är en viktig faktor för att få vänner.

Sport är också ett utmärkt sätt att lära ett barn goda värderingar. Du kan välja individuell idrott eller lagidrott. I båda fallen introduceras barnet till samhällslivet, respekt för andra och de regler som ska följas i förhållande till andra.

Un cours de gymnastique pour enfant. Il y a 4 enfants en tenues de sport sur des tapis de gym.
Idrotten kombinerar inlärningen av goda värderingar med umgänge med andra barn i samma ålder

Bjuda in andra barn till ditt hem

Har du vänner som har barn i samma ålder som dina och som trivs bättre i samhället? Organisera möten mellan de två parterna för att hjälpa dem att lära känna varandra bättre. Ju mer ditt barn är van vid att kommunicera med andra, desto bekvämare kommer han att känna sig när han börjarskolan.

Du kan till exempel ta med de små till en park så att de också kan lära känna andra barn. Du kan övervaka dem då och då och lära dem att interagera bättre utan att bråka.

Uppmuntra ditt barn att uttrycka sin personlighet

En sak att komma ihåg är att ditt barn inte nödvändigtvis är som du. De har säkert sociala färdigheter som du inte har. Därför är det viktigt att låta dem skaffa vänner på sitt eget sätt. Tvinga dem inte att agera som du skulle ha gjort.

Om ditt barn vill stanna i sitt hörn och vänta på att bli kontaktat av andra, tvinga honom inte att träffa dem. De måste känna sig tillräckligt självsäkra. Det kan ta tid, så ha tålamod och undvik att stressa.

Förbered ditt barn för det sociala livet

Barn tenderar att få vänner på ett naturligt sätt, mer än vuxna. Ibland räcker det med några timmar i samma sandlåda och sedan är det klart! Det är när det gäller att upprätthålla dessa vänskapsband som saker och ting blir komplicerade. Ett barns personlighet förändras lätt, så allianser är ofta kortlivade och de måste börja om från början för att skapa nya. Hur kan detta förhindras så mycket som möjligt?

För det första är det viktigt för föräldrar att vara medvetna om de olika aspekterna av deras barns barnets personliga utveckling. Barnets karaktär utvecklas med åldern och den miljö det lever i. Därför är det viktigt att ge ditt barn ett antal värderingar redan från 3 års ålder:

  • Respekt för andra;
  • Vuxnas auktoritet;
  • Självkänsla;
  • Omsorg;
  • Empati
  • Ödmjukhet;
  • Välgörenhet;
  • Omsorg om andra;
  • Delande;
  • Och så vidare.

Dessa värderingar hjälper till att stärka vänskapsband. Om ditt barn är den tuffa typen kan du också lära dem att kanalisera sin styrka genom sport.

5 enfants qui sont couché à terres en cercles dans la cour d'école. Les 5 amis se tiennent les mains
Begreppen kamratskap och vänskap finns redan i den tidiga barndomen.

Grunden för vänskap vid 3 års ålder

Grundskolan börjar vid tre års ålder. För barn kan detta första steg i livet i samhället vara svårt. Det beror framför allt på vilken miljö de levde i innan de börjadeskolan.

I den här åldern ska du inte bli förvånad om dina småttingar byter vänner som de byter skjortor. Det är helt normalt, eftersom de försöker hitta de rätta personerna som de känner mest samhörighet med. Deras första vänskap kommer att vara med barn i deras omedelbara närhet. Ofta är det den klasskamrat som de sitter tillsammans med i klassrummet.

De flesta samtal med andra elever äger rum under rasterna. Det är under dessa stunder som en grupp av vänner börjar bildas.

Helst skulle det vara en bra idé att fråga lärarna hur de går tillväga i sina klassrum. Det är en bra idé att byta plats i klassen varje dag så att alla kan lära känna alla andra.

Om ditt lilla barn aldrig har haft kontakt med andra barn under en längre tid är det en bra idé att introducera honom eller henne två månader före skolstarten. På så sätt kommer han eller hon inte att känna sig rädd eller överväldigad av den nya miljö som han eller hon kommer att leva i. De kommer att kunna närma sig andra människor lättare.

Hur man skaffar vänner mellan 4 och 9 år

Från 4 års ålder är barn redan bekanta med vad som händer iskolan. Med det sagt utvecklas personligheter. Det är därför vänskapsband tenderar att lösas upp. Ibland är det lätt för barn att hitta nya vänner, och ibland är det inte det.

Grupper börjar bildas. På ena sidan finns nördarna och på den andra sportfansen. Barnen börjar bli vänner med människor som har samma intressen som de själva och som kan hjälpa dem att förbättra sina prestationer inom en viss disciplin. De som inte har något att bidra med till andra blir snabbt utstötta.

Så för att hjälpa våra barn att få vänner i grundskolan måste vi uppmuntra dem att upptäcka och utveckla sina talanger. Det är där fritidsaktiviteterna kommer in i bilden.

Rekommenderade sporter inkluderar

  • Kampsport;
  • Fotboll
  • Volleyboll
  • Dans;
  • Bågskytte;
  • Tennis;
  • Etc.

När det gäller konstnärliga aktiviteter är musikinlärning det mest rekommenderade. Denna disciplin hjälper ditt barn att:

  • Utveckla sin självkänsla
  • Förvärva språkkunskaper;
  • Trivas i skolan.

Alla dessa faktorer kommer att hjälpa ditt barn att kommunicera bättre och få vänner i grundskolan.

Vänskap mellan 9 och 11 år

Mellan 9 och 11 års ålder kan vi prata om pre-adolescens. Barn börjar komma in i puberteten och visar nya sidor av sin personlighet. De tenderar att bli lite mer rebelliska och konflikter iskolan kan uppstå när som helst.

Här handlar det inte längre om att barnet ska vara vän med någon som kan hjälpa honom att uppnå sina mål. Relationerna blir mer personliga och värdefulla. Barn börjar känna igen de människor som stöttar dem mer än andra. Naturligtvis kommer det alltid att finnas ett klansystem iskolan. Det viktigaste är dock att ha minst en eller två lojala vänner som man kan dela dagen med.

För att göra detta, lär dina barn att lita på varandra och inte skämmas för sig själva. Det är viktigt att vara trogen sina principer utan pressen att veta vad som är coolt eller inte för andra. Det är tack vare detta självförtroende och självsäkerhet som de naturligt kommer att attrahera nya vänner.

Om ditt barns skola har klubbar, uppmuntra dem att gå med i någon av dem. Det ger dem chansen att träffa människor med samma intressen som de själva, vilket oundvikligen kommer att leda till vänskap.

Vi rekommenderar också att du låter dina barn bjuda hem sina vänner till dig då och då. Utflykter utanför skoltid stärker relationerna och gör det möjligt för barnen att lära känna varandra bättre. Organisera bio- eller videospeldagar eller till och med övernattningar på helgerna. Under dessa speciella stunder ska du naturligtvis inte vara för nära ditt barn. Ge dem lite utrymme utan att fråga dem varje minut om de behöver något eller inte.

5 tips för att hjälpa dina barn att få vänner i grundskolan

Innan du släpper in dina småttingar i lejonkulan, ge dem rätt vapen för att förbereda sig för vad som väntar dem.

Un groupe de 5 amis qui marchent vers l'école. Il y a deux garçons avec des sacs à dos pour enfant et trois filles avec des cartables d'école.
Att lära sig få vänner i skolan är grunden för att kunna umgås i vuxenlivet

Lyssna på ditt barn

Kom alltid ihåg: du är den pelare som ditt barn kan luta sig mot. Efter första dagen iskolan, fråga hur det gick och om de träffade några intressanta människor. Be dem beskriva sina klasskamrater. Detta kommer att hjälpa dig att vägleda dem i det beteende de behöver anta för att få vänner. Baserat på din personliga erfarenhet kan du bara ge dem goda råd. Att regelbundet prata med varandra om er dag kommer också att hjälpa dig att veta om ditt barn blir mobbat i skolan eller inte. På så sätt kan du undvika det värsta för ditt barn.

Lär ditt barn att känna igen andra människors känslor

Du kan använda olika brädspel för att lära dina barn att känna igen andra människors känslor. Genom att dechiffrera detta kommer dina småttingar att veta hur de ska reagera när de närmar sig sina vänner. Detta kommer att hjälpa dem att få vänner.

Lär till exempel ditt barn att ge en godis till ett barn som ser ledset ut eller är på väg att gråta. Tipsa dem också om att ge utrymme åt andra som ser obekväma ut. Säg åt dem att inte insistera om ett barn inte svarar. Och framför allt, lär dem hur man hanterar konflikter utan att börja slåss.

Förbli ödmjuk

Barn är mycket känsliga. Om du vill få vänner i grundskolan är det inte en fråga om att vilt störa i en grupp. Lär dina barn att lyssna på andra och att delta subtilt i deras samtal, t.ex. genom att ge användbar information utan att vara arroganta eller “jag vet allt“.

Håll dig uppdaterad om ungdomstrender

Att vara uppdaterad är utan tvekan en av nycklarna till att få vänner i grundskolan. Om ett barns ryggsäck eller pennskrin har en bild av en aktuell tecknad trend kan det till exempel leda till diskussioner mellan barnen. De kommer att upptäcka att de har mycket gemensamt med sina klasskamrater, och detta kan vara början på några fantastiska vänskapsband. För skolstarten 2022, upptäck de bästa ryggsäckarna för barn i vårt urval.

Tvinga inte ditt barn att anamma din smak. Låt dem skapa sin egen look och stil baserat på vad som får dem att känna sig mest bekväma. Du kan också introducera dina barn till sociala nätverkssajter och lära dem hur de bäst använder dem. Det är också ett utmärkt sätt att starta en diskussion om ditt barn är den blyga typen när det gäller interaktion ansikte mot ansikte.

Quatre enfants qui s'amusent au je de la corde dans un prairie en extérieur. Les 4 amis rigolent et jouent
Att lära barn att skaffa vänner garanterar dem ett liv fullt av glädje!

Hur man skaffar vänner i grundskolan: vår slutsats

Ett nytt skolår är alltid stressigt för ett barn, oavsett ålder. Oron för att vara ensam är alltid närvarande, eftersom att ha vänner är en viktig faktor för akademisk framgång. För att hjälpa dem att ta sig igenom denna period kan du uppmuntra dem att utveckla sina talanger, engagera sig i fritidsaktiviteter och träffa andra barn utanför skolan.

Det viktigaste är att utveckla en god självkänsla samtidigt som man respekterar andra. Det är det bästa sättet att skapa en bra livsmiljö.

Och hur är det med dig? Hur har du hjälpt dina barn att få vänner? Vi uppmanar dig att dela med dig av dina erfarenheter i kommentarerna. Din erfarenhet kan vara en livräddare för andra föräldrar.

Gratis Leverans

Beställningar över 584 kr*

Svensk Leverans

Vi levererar överallt i Sverige

100% säker

PayPal / MasterCard / Visa

10% rabatt på hela butiken !


Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och hämta din välkomstgåva.