Min Korg

SVENSK KUNDSERVICE 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,8/5 KUNDMEDDELANDEN ★★★★★

Cykla, åka skridskor, rullskridskor: se till att dina barn är säkra

Cykling, skridskoåkning och rullskridskor är mycket populära aktiviteter för barn. De gör att de kan förbruka sin energi mer effektivt, samtidigt som de kommer bort från sina TV-skärmar, telefoner och surfplattor. Dessa aktiviteter hjälper dem också att integreras i samhället genom att träffa nya människor som senare kommer att bli goda vänner.

Trots de olika fördelarna är det dock fortfarande viktigt att vara försiktig. Olyckor kan inträffa. Bland den skyddsutrustning du behöver för att hålla ditt barn säkert är en hjälm ett måste för att undvika hjärnskakning. Ta reda på hur du bär den, justerar den och väljer den.

Deux jeunes enfants qui font du vélo et du rollers en toute sécurité. Le garçon est sur un vélo blanc et la fille est sur des rollers rouge et noir. La fille porte des protège-genoux, des protèges-coudes et des gants
Cykling, skateboard och rullskridskor är mycket populära bland barn och ungdomar, men för att kunna njuta av dem måste du vara ordentligt utrustad

Barnhjälmar: oumbärliga för att cykla

Att lära ett barn att cykla, åka skateboard eller rullskridskor är riskabelt. Fall är oundvikliga under hela processen. Det är därför de behöver skydd som armbågs- och knäskydd för att undvika frakturer och allvarliga skador.

En av de mest fruktade konsekvenserna av dessa aktiviteter är dock huvudtrauma. Därav behovet av hjälmar.

När det gäller väg- och trafiksäkerhet är hjälm obligatoriskt för barn under 12 år. Underlåtenhet att använda hjälm kan leda till böter på 130 euro. Barn som åker rollerblades eller skridskor måste hålla sig på trottoarer och övergångsställen.

Hur fungerar en skyddshjälm?

Syftet med en krockhjälm är att

  • Dämpa stötar mot huvudet;
  • Minska risken för skador på skallen eller hjärnan med 85%;
  • Förhindra upp till 4 typer av huvudskador;
  • Skydda hakan från skador tack vare hakbandet.

I allmänhet har alla hjälmar samma funktioner. Modellerna skiljer sig dock åt beroende på vilken disciplin som utövas. En cykelhjälm för barn är t.ex. inte lämplig för skidåkning och vice versa. Det finns ett antal säkerhetsstandarder som måste beaktas.

Un jeune garçon qui porte un casque de protection vélo bleu, des lunettes de soleil noires et des gants de protections noir. Il a un sac à dos pour enfant rouge
En skyddshjälm är nödvändig för alla barn som vill använda allmänna vägar, oavsett om de cyklar, åker skateboard eller rullskridskor

Skyddsstandarder för en sporthjälm

Olika typer av sport kräver användning av hjälm. Det gäller t.ex. skidåkning, pulkaåkning, hockey, ridning, klättring och naturligtvis brädsport. För de senare (rullskridskor, skateboard, cykel, sparkcykel) måste du ta hänsyn till säkerhetsstandarden NF EN 1078 för hjälmar. Om ditt barn är under 7 år ska du leta efter hjälmar med standarden NF EN 1080.

När bör jag byta hjälm?

Med tiden försämras skyddshjälmar och förlorar sin prestanda. Det är i allmänhet lämpligt att byta ut dem när de är över 5 år gamla. Det finns dock vissa tecken som bör varna dig, t.ex.

  • En spricka i skalet;
  • Lösa delar;
  • Klippta och lossnade remmar;
  • Hjälmen är för liten för ditt barns huvud;
  • Ditt barn har fallit tungt: en kraftig stöt kan ha skadat hjälmen, även om det inte finns några synliga sprickor. Hjälmen bör bytas ut omedelbart för att vara säker på att den är tillförlitlig.

Hur sätter du på ditt barns hjälm ordentligt?

Det räcker inte att ha en välgjord hjälm som är lämplig för ditt barns sport. De måste också veta hur de ska bära och fästa den. Om hjälmen sitter fel på huvudet kan den göra mer skada än nytta vid en kollision.

Vad är rätt position för ett barns hjälm?

För att undvika huvudskador måste en barnhjälm kunna skydda inte bara bakhuvudet utan även pannan. Hjälmen måste vara perfekt centrerad och orörlig. Den får varken luta framåt eller bakåt, och absolut inte vara åt sidan.

Dessutom ska ditt barns huvud pressas in perfekt i hjälmen. Utrustningen får inte flyta på skallen. För att uppnå detta ska du välja rätt storlek och se till att remmarna är ordentligt fastsatta.

Une maman qui met un casque de vélo colorées avec des fleurs sur sa petite fille. Ils sont en exterieur.
Rätt position för ett barns hjälm är när den täcker hela huvudet och ger tillräckligt stöd för att förhindra att den faller av.

Hur justerar jag ett barns hjälm?

Generellt sett har hjälmar för brädsport och cykling en åtdragningsmekanism i form av ett vred. Vrid helt enkelt på vredet tills hjälmen sitter säkert och stabilt. Men var försiktig! Syftet är inte att blockera ditt barns huvud. Ditt barn måste känna sig helt tryggt och framför allt måste blodet cirkulera ordentligt för att undvika obehag under träningen. För att ta reda på om hjälmen är korrekt placerad, be ditt barn att skaka på huvudet. Om utrustningen inte rör sig är allt bra.

När det gäller remmarna ska öronen vara placerade mellan den V-formade delen. Justeringen ska varken vara för lös eller för snäv under hakan. För att utföra komforttesterna, be ditt barn att tala eller öppna munnen på vid gavel. De ska kunna göra dessa rörelser enkelt och utan obehag.

Vad du bör undvika

För att hjälmen ska vara helt effektiv måste den passa perfekt till ditt barns skallform. Det är därför helt förbjudet att bära hatt, keps eller bandana under hjälmen.

Det finns flera sätt att skydda ditt barns huvud från kyla. Faktum är att vissa hjälmar har ett särskilt yttre skydd för detta ändamål.

Mitt barn vägrar att använda hjälm: vad ska jag göra?

Att bära hjälm när man cyklar, åker rullskridskor eller skateboard är verkligen en viktig säkerhetsåtgärd för barn. Vissa barn har dock svårt att använda detta tillbehör.

Varför vägrar mitt barn att använda hjälm?

Innan du kräver att ditt barn ska bära hjälm måste du förstå varför han eller hon vägrar att sätta på sig den. Det finns flera möjliga orsaker:

  • Obehag på grund av att delar kommer i vägen för huvudet;
  • Tillbehöret är för litet och tränger ihop skallen;
  • Den främre delen skymmer sikten;
  • Han förstår inte poängen med att bära detta skydd;
  • Du bär inte hjälm när du cyklar;
  • Han tycker inte om tillbehörets stil.
Deux jeunes adolescents qui font du roller et du vélo. Les jeunes ne portent pas de casque de protection.
De flesta ungdomar som inte vill bära hjälm är tonåringar på gränsen och vill inte göra det för stilens skull.

Tips för att övertala ditt barn att använda hjälm

För att övertala ditt barn att använda hjälm måste du hitta den bästa lösningen beroende på orsaken till att barnet vägrar.

  • Köp hjälmen tillsammans: om ditt barn är mer krävande när det gäller mode och stil är det bättre att välja modell tillsammans. Dessutom är det en bra idé att prova hjälmen innan du köper den, så att du undviker att få fel storlek.
  • Användockså hjälm: när du cyklar, åker skridskor eller rullskridskor, ta för vana att också använda hjälm. På så sätt kommer ditt barn inte att undra varför det bara är han eller hon som måste ha hjälm.
  • Förklarasyftet med hjälmen: berätta att hjälmen skyddar huvudet från ett eventuellt fall och att den kan rädda barnet från allvarliga skador eller till och med sjukhusvistelse.

Vilken hjälm för barn ska jag välja?

För att välja rätt hjälm för barn måste du fokusera på följande punkter:

  • Användning;
  • Storlek;
  • Form och design;
  • Material;
  • Justeringsanordningar;
  • Ytterligare skydd.

Användning

Först och främst måste du veta om ditt barn föredrar skridskor eller rullskor. Det finns vissa skillnader mellan barnhjälmar beroende på deras användning. Cykelhjälmar, till exempel, är i allmänhet mindre motståndskraftiga än de som är utformade för rollerblades eller skridskor. Cykelhjälmar måste bytas ut efter kraftiga stötar. De senare är kända för att vara multiresistenta.

Om ditt barn utövar alla tre sporterna ska du välja en hjälm som är avsedd för extremsport. Dessa modeller är säkrare och håller längre.

Storleken

Storleken på hjälmen är en viktig faktor, eftersom den påverkar produktens säkerhetsprestanda. Utrustning som är för liten eller för stor för ditt barns ålder riskerar att utsätta barnet för ännu större risker.

För att välja rätt storlek, mät ditt barns huvudomfång och registrera de erhållna uppgifterna i storlekstabellerna som vanligtvis finns på försäljningswebbplatser.

Till exempel

Huvudets omkrets i cm53-5455-5657-5859-60+ 60
Storlek på hjälmXSSMLXL

Vänligen observera! Storlekarna kan variera från ett märke till ett annat eller från en modell till en annan. Helst bör du prova dem för att se om ditt lilla barn är bekvämt eller inte.

Form och design

Barnhjälmar finns i en mängd olika former. Det finns till exempel

  • Helhjälmar: dessa täcker hela huvudet och har i allmänhet ett visir. De används främst på motorfordon som elcyklar eller motorcyklar.
  • Bowl-hjälmar: Dessa är lämpliga för discipliner som inlines och skateboard eller andra hjulburna transportmedel som skotrar. De är också lämpliga för standardcyklar.

När det gäller design, välj trendiga motiv för att glädja ditt barn. De kommer att bli mycket mer entusiastiska över idén att bära sin hjälm.

Une main qui tend un casque de vélo bleu à un enfant pour faire du vélo
Hjälmar finns i en mängd olika färger och former, så låt ditt barn välja, eftersom det är han eller hon som kommer att bära den

Det finns även modeller med bakljus. Förutom att de är snygga kan de användas för att markera ditt barns närvaro i mörkret. Det är en extra säkerhetsfunktion som hjälper till att undvika trafikolyckor.

Material

Generellt sett är en cykel-, rullskridsko- eller skateboardhjälm tillverkad av robust plast. Det som skiljer en modell från en annan är det invändiga skummet. Detta är i själva verket ett block av polystyren. På vissa modeller är denna del löstagbar, på andra inte. Föredra utrustning där denna inre komponent kan tas bort. Hjälmens hygien är beroende av detta. Du kommer att kunna rengöra produkten bättre om denna del är löstagbar.

Det kan också finnas en skillnad i produktens finish. Hjälmar i toppklass har en speciell färgfinish som förbättrar luftgenomträngningen och gör dem bekvämare att bära.

Anordningar för justering

Vilken typ av anordning som monteras på ditt barns hjälm kan påverka precisionen i justeringen och därmed ditt barns säkerhet. De säkraste modellerna är de som har ett justeringshjul baktill. Detta gör att hjälmens insida kan dras åt så att den passar formen på ditt barns huvud bättre. Det är också bra om remmarna kan justeras till olika höjder.

Extra skydd

Vissa hjälmar har ett visir. Det förhindrar att projektiler når förarens ögon. Se dock till att ditt barn har ett brett synfält.

Helhjälmar har också extra skydd för t.ex. hakan. Detta är inte alltid nödvändigt om ditt barn inte kör motorcykel. Att lära sig åka rullskridskor, cykel eller skateboard är dock inte lätt. En extra försiktighetsåtgärd kan inte skada när du precis har börjat.

Un jeune enfant qui est tombé de son vélo bleu. Il pleure et porte un casque de vélo, des protèges genoux et des gants de protections noir
Enbart en hjälm skyddar inte ditt barn; han eller hon behöver knä- och armbågsskydd och skyddshandskar.

Håll dina barn säkra med en hjälm: vår sammanfattning

Vill ditt barn bli cyklist, eller är han eller hon intresserad av rullsporter som rullskridskor eller skateboard? Oavsett vilket, se till att du förser dem med en hjälm som är lämplig för deras sport. Fall sker utan förvarning, och med dem komplikationer som hjärnskakning eller huvudskada.

För att garantera ditt barns säkerhet bör du kontrollera storleken på hans huvud och hjälmens styrka och komfort. Om du dessutom kan hitta en snygg modell är det ännu bättre att uppmuntra ditt barn att bära hjälmen. Hitta allt du behöver i vår kollektion med barnhjälmar. Lämna en kommentar för att berätta om den här artikeln var användbar för dig.

Gratis Leverans

Beställningar över 584 kr*

Svensk Leverans

Vi levererar överallt i Sverige

100% säker

PayPal / MasterCard / Visa

10% rabatt på hela butiken !


Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och hämta din välkomstgåva.