Min Korg

SVENSK KUNDSERVICE 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,8/5 KUNDMEDDELANDEN ★★★★★

Vilka värderingar ska vi lära våra barn?

Att säkerställa en ljus framtid för dina barn är inte bara en fråga om att få in dem på bra skolor så att de kan hitta ett bra jobb. Bra studier skapar intelligenta människor, men en bra utbildning skapar goda människor. Det är därför nödvändigt att ingjuta värderingar i dem om du vill att de ska bli goda människor. I den här artikeln hittar du olika värderingar som du kan lära dina barn, men också de bästa sätten att föra dem vidare.

Une famille joyeuse couchée dans l'herbe. Il y a la maman, le papa et leur bébé au milieu.
Det finns många värderingar som du behöver lära dina barn.

Vilka värderingar ska du lära dina barn?

Att vara ädel i allt sitt beteende är ett tecken på en god uppfostran. Många unga föräldrar undrar vilken typ av uppfostran de ska ge sitt barn. För att göra ditt lilla barn till en bra människa måste du steg för steg lära dem rätt värderingar. Här är några grundläggande saker som du kan lära ditt barn, så att han eller hon får det bästa sociala beteendet och gör dig stolt.

Respekt

Respekt är en av de första värderingar du bör lära dina barn i livet. Att veta hur man respekterar sina föräldrar och äldre är avgörande för att leva i ett hälsosamt samhälle. Men respekten stannar inte där. Det är också viktigt för ditt lilla barn att följa de regler som gäller i hemmet. Om han lär sig detta tidigt kommer han att klara sig bättre under skolåren och på arbetsplatsen senare.

Ärlighet

I familjen, i allt som har med vänskap att göra, är ärlighet grunden för förtroende. Det finns redan hos små barn, men när de blir äldre kan de ljuga för att skydda sig själva, särskilt om de har gjort dåliga saker. Naturligtvis är det viktigt att ha ditt barns förtroende om du vill lära dem ärlighet. För att göra detta måste du förtjäna deras respekt genom vänlighet och massor avtillgivenhet.

Un jeune garçon qui ment a sa maman en croisant les doigts dans son dos. Honnêteté
Ärlighet är ett av de viktigaste värdena i ett barns utveckling.

Tolerans

Alla är olika på sitt eget sätt. Tolerans är därför ett värde som inte får försummas. Lär ditt barn att vara öppensinnat och att acceptera allas olikheter. Det är inte bara en fråga om tolerans mot kultur, ras eller religion. Ditt barn måste också ta hänsyn till åsiktsskillnader.

Altruism

Att hjälpa andra är en ädel handling för barn. Att hjälpa andra innebär att stödja andra, t.ex. medlemmar i en studentförening eller en vän. Naturligtvis handlar altruism inte bara om att ge materiell hjälp, det handlar också om att ge moraliskt och psykologiskt stöd. Att dela lidanden och glädjeämnen med människor i din omgivning hjälper ditt barn att växa som människa. Solidaritet är därför också en del av ett barns utbildning.

Ansvarskänsla

Att ha en känsla av ansvar är en stor tillgång för att överleva i denna värld där livet blir allt svårare. För att hjälpa ditt barn i sin personliga utveckling måste det också ha en känsla för prioriteringar och vara ansvarsfullt. Detta kan göras genom att lära dem att städa sitt rum, göra sina sysslor eller lägga sina leksaker på sin plats när de inte använder dem. Låt dem veta att varje handling har en konsekvens, bra eller dålig.

Vänlighet

Sociala relationer och familjerelationer stärks av vänligt beteende, till exempel empati.Uppskattning är också en av de attityder man bör ha för att skapa en avslappnad atmosfär i ett samtal mellan vänner och särskilt inom ett brödraskap. Att veta hur man säger tack, hur man ber om ursäkt om man stör någon och hur man är artig är alla värden som du bör lära ditt barn.

Självkänsla

Det är viktigt att lära ditt barn att vara snäll mot andra, men också att respektera dem. Med det sagt är det också viktigt att ha självkänsla. Att ha självkänsla gör det möjligt för ett barn att fullt ut utnyttja sin potential i skolan och på andra områden i livet.

Förlåtelse

Alla gör misstag. Genom att lära ditt barn denna sanning får du dem att förstå att de också gör misstag. Detta är det första steget i att hjälpa dem att förlåta. Detta är en av de viktigaste egenskaperna för att gå vidare i livet.

På grund av den egocentriska fasen har barn i allmänhet svårt att acceptera sina misstag. Genom att få dem att förstå att de kan göra misstag, precis som andra, kommer det att bli lättare för dem att förlåta dem i sin omgivning eller dem de känner.

Un petit garçon triste dans les bras de sa maman qui le pardonne. Le petit garçon tient un ours en peluche.
Förlåtelse är ett viktigt begrepp i allas liv, annars kommer du att bli bitter. Lär dina barn att förlåta mycket tidigt!

Ödmjukhet

Att acceptera sina egna fel hjälper ditt barn att förbli ödmjukt och att tänka klart när de fattar beslut. De behöver också veta att de inte på något sätt är överlägsna någon annan. Detta kommer också att hjälpa dem att bli lyckligare, eftersom de inte kommer att tillbringa sina liv med att sätta press på sig själva för att bevisa sin överlägsenhet.

Hur lär man ut rätt värderingar?

Det är lätt att lära dina barn värderingar, i teorin. Men i praktiken krävs det mycket mer än viljestyrka. Här är några praktiska tips som hjälper dig att förmedla goda värderingar till ditt lilla barn.

När ska man börja förmedla värderingar?

Vissa värderingar förmedlas inte iskolan, utan i hemmet. Allt börjar i familjen, från en mycket tidig ålder. Om du vill se ädelhet i alla dina barns beteenden är det faktiskt viktigt att visa dem allt från början. Visserligen förstår inte spädbarn allt du pratar med dem om, men de lyssnar och lär sig redan. Så du kan prata med dem om vad som är rätt att göra.

Föregå med gott exempel

Från spädbarnsåldern till vuxen ålder försöker barn imitera sina föräldrar. Dina gester och handlingar studeras och kopieras av dina småttingar från den dag de börjar bli medvetna om vad de gör. Du är en absolut referens för dina barn, därav vikten av att föregå med gott exempel.

Om du vill lära ditt barn att dela med sig till en vän ska du hålla din egen hand öppen.

Att veta hur man lyssnar

Kommunikation är avgörande för att familjeklockan ska fungera smidigt. Naturligtvis betyder det inte bara att prata och försöka få ditt barn att förstå dina argument. Du måste också lyssna på varje ord de säger för att förstå deras känslor. Om ditt barn känner en ömsesidighet i dina handlingar kommer det att bli mer ärligt när det pratar om sina problem i skolan eller när det delar med sig av vad det gillar att göra.

Inkludera spel i inlärningen

Grundläggande inlärningsmetoder fungerar inte alltid för barn. Enkla ord kräver mycket upprepning innan de assimileras. Det är därför nödvändigt att använda andra pedagogiska hjälpmedel. Roliga saker fångar barnens intresse och koncentration mycket bättre. Du kan till exempel använda spel för att förmedla värderingar. Beroende på vad som ska läras ut kan du använda byggspel, pussel och mycket annat. I vårt avsnitt “Upptäck fördelarna med brädspel för dina barn” hittar du några idéer om vad du kan göra.

Un mignon petit garçon afro qui joue aux cubes de couleur avec son papa dans leur salon.
Oavsett vilken lektion som står på agendan kommer spel alltid att vara ett utmärkt sätt att lära sig samtidigt som man har roligt

Sport hjälper också

Medan många barn utmärker sig intellektuellt, är andra mer hemma med fysiska aktiviteter. Denna typ av disciplin hjälper små barn att få bättre självförtroende, att vara mer observanta och ansvarsfulla med sin sportutrustning, och även att ha mer respekt för andra. Naturligtvis stimulerar den fysiska ansträngningen också kreativiteten och skapar en känsla av välbefinnande.

Ta dig tid för dina barn

Det enkla faktum att du ofta leker eller gör aktiviteter med ditt barn är redan en bra källa till lärande för ditt barn. Barn kopierar alltid sina föräldrar. Genom att tillbringa tid med ditt lilla barn överför du indirekt dina värderingar. Naturligtvis måste du lära ditt barn att vara förlåtande om du gör misstag. Han kommer att känna kärlek, uthållighet, förlåtelse och många andra saker i din närvaro. Ditt lilla barn är mer fördomsfritt och lär sig mer om du ägnar tid åt det. I vårt avsnitt Barns personliga utveckling: Vad du behöver veta kan du ta reda på hur en bra förälder/barn-relation är till nytta för ditt barn.

Lite musik i livet

Musik har alltid ingått i olika pedagogiska tekniker. Den påverkar barns kreativitet, men hjälper dem också att koncentrera sig bättre, memorera lättare och socialisera lättare. Det hjälper dem också att ta till sig de värderingar som du vill lära dem. De kommer också att kunna hävda sig bättre i relationer, eftersom musiken hjälper dem att uttrycka sig. Genom att utveckla sin musikaliska talang får barnen bättre självkänsla. De kommer också att lära sig hur tacksamma de är för att ha uppmärksamma lärare som hjälper dem att hela tiden bli bättre.

Vad bör jag undvika att göra?

När du försöker ingjuta värderingar i ditt barn finns det vissa saker du bör undvika om du vill att ditt barns utbildning ska lyckas.

Felplacerat skydd

Barns nyfikenhet känner inga gränser, men deras oskuldsfullhet skyddar dem från dåliga tankar. Ett av de misstag som föräldrar gör är att förbjuda dem att göra något som de inte ens är medvetna om. Felplacerat skydd är ett skadligt system för uppfostran, eftersom det istället för att skydda barnet uppmuntrar det att göra motsatsen till vad du säger åt det att göra.

Det är till exempel uppenbart att du inte tänker låta ditt barn leka med en kniv. Så du kommer inte att låta detta köksredskap ligga framme i huset, utan du kommer snarare att lägga undan det. När du säger åt ditt barn att inte röra den ska du inte säga: “Du får inte leka med den där kniven som mamma (eller pappa) har lagt i skåpet”. Det kommer bara att väcka hans nyfikenhet och uppmuntra honom att gå och hämta kniven, eftersom han vet var den finns.

Att lära sig med våld eller terror

Under hela sitt liv kommer ditt barn att göra misstag. Vissa kan göra dig så irriterad att du skäller ut dem ordentligt. Efter denna episod har barnet förstått och kommer aldrig att göra samma misstag igen, åtminstone i teorin. Senare, när du varnar honom för att inte göra det igen, finns det ingen anledning att höja rösten. Om du skriker åt honom eller använder en för hård ton kommer ditt barn att bli rädd och inte lära sig några läxor. Risken finns att han eller hon gör om det så fort du inte är i närheten.

Une maman qui gronde son fils en levant la main pour le frapper. Le fils est terrorisé
Verbalt eller fysiskt våld kommer aldrig att lösa dina problem, tvärtom riskerar du att de kommer tillbaka igen

Att terrorisera ett barn är inte heller ett bra sätt att lära dem värderingar. “Om du inte respekterar din farfar kommer han tillbaka och hemsöker dig när han är död” är den typ av exempel som du absolut måste undvika, för istället för att respektera och älska sin farfar kommer de att vara rädda för honom.

Att ljuga

Du försöker lära ditt barn ärlighet. Det är därför det inte är en bra idé att ljuga, särskilt när det finns ett problem hemma. Att inte berätta vissa detaljer kan fortfarande vara acceptabelt, eftersom vissa saker kan traumatisera barn. Men att förvränga sanningen kan kosta dig deras respekt och uppmärksamhet.

Att lära barn värderingar: vår sammanfattning

Generellt sett innebär att ingjuta värderingar i ditt barn att lära det hur man lever i samhället. Detta kommer att hjälpa dem att utvecklas lättare och hantera livets missöden. Naturligtvis har varje förälder sin egen uppfattning om vilka värderingar som är viktigast att förmedla till sitt barn. Allt beror på deras egen uppfostran. Dela med dig av dina värderingar i kommentarerna på för för att hjälpa andra föräldrar.

Gratis Leverans

Beställningar över 584 kr*

Svensk Leverans

Vi levererar överallt i Sverige

100% säker

PayPal / MasterCard / Visa

10% rabatt på hela butiken !


Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och hämta din välkomstgåva.