Min Korg

SVENSK KUNDSERVICE 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,8/5 KUNDMEDDELANDEN ★★★★★

Är ditt barn mer förtjust i skridskor eller rullskor?

Redan i tidig ålder kan barn bli passionerat intresserade av sport. Bra fysisk aktivitet är alltid bra för deras hälsa, men det är också bra för deras sinne. Några av de första sporterna som barn kan introduceras till är skridskoåkning och rullskridskoåkning. Varje barn har sina egna preferenser mellan de två. Det är viktigt att veta vad ditt barn tycker innan du gör ett köp. Här är några tips som kan hjälpa dig att välja. Den här artikeln ger dig också några tips om hur du lär dig att rulla ordentligt.

Deux jeunes filles assises sur le bord de la route. Une fille porte des patins à roulettes, l'autre porte des rollers et un casque.
Rollerblades och rullskridskor kan verka lika, men det finns tydliga skillnader mellan de två

Rullskor eller rullskridskor?

Rollerblades och rullskridskor är lika men olika och har alla sina egna egenskaper. Varför föredrar barn dessa typer av tillbehör?

Vilka är skillnaderna?

Rullskridskor används uteslutande för rekreationsändamål. De kan bäras i ett särskilt rum för skojs skull eller användas för lite sport utomhus.

När det gäller rullskor är deras design mycket lik den för enkla skor, men med hjul. Många gör misstaget att använda dem som ett par vanliga träningsskor. Många har dem på sig till skolan eller på promenaden.

Men i båda fallen är det alltid viktigt att hålla ett vakande öga på sina barn, eftersom faror kan uppstå i vilket gathörn som helst.

Rullskor och deras faror för barn

Hjulen i rullskor är cirka fyra till fem centimeter höga. Det innebär att kroppsvikten inte fördelas jämnt över fotsulorna. I själva verketär framsidan av fötterna och hälen överbelastade. Bärare av rullskor tröttnar snabbare.

Denna tillverkningsprocess kan också leda till muskel- och bendeformiteter, såsom metatarsalgi. Det är också möjligt att den bakre muskelkedjan förkortas om barnet bär detta par skor för regelbundet. Barnets gång kan också förändras till följd av detta.

På grund av den minskade stödytan minskar stabiliteten avsevärt. Bristande uppmärksamhet frånbarnets sida kan leda till obalans. Ditt barn måste alltid vara vaksamt för att undvika risken att falla och skada sig, särskilt om det inte finns något skydd.

Hur väljer jag rätt roller/skate-skor?

Även om de kommer från olika märken har de bästa rullskridskorna och rollerblades mycket få likheter i sin design. Rullskor kan däremot se helt olika ut beroende på tillverkare. Därför är det viktigt att välja rätt skor för ditt barns säkerhet och komfort.

Viktförhållande mellan fram och bak

Rullskor tillverkas vanligtvis med en viktfördelning på 40% fram och 60% i hälen. På grund av denna konstruktion finns det en hög risk för skelettdeformation hos barn. Barnens ben och muskler växer fortfarande och kan lätt påverkas. Utan att veta orsaken kan ditt lilla barn också klaga på smärta i ben och fötter.

För att undvika denna typ av problem rekommenderar vi att du väljer rullskor med en viktfördelning på 70% på hälarna och 30% på framsidan. Smärtan kommer att vara begränsad.

Une jeune fille qui lace ses patins à roulettes bleu à roulettes jaunes.
För rullskridskor är fördelningen av vikt och hjul avgörande för en bra passform

Rätt storlek

På grund av brist på valmöjligheter, uthållighet eller omdöme väljer vissa föräldrar fel skostorlek. Om skorna är för små kommer ditt barns fötter inte att kunna utvecklas ordentligt. Dessutom kommer de bara att kunna bära skorna under en kort tid. Om du dessutom väljer träningsskor med för stora hjul minskar komforten och den lille riskerar dessutom att vricka fotleden.

Så det är viktigt att välja ett par som är rätt för ditt barns fötter och ålder. Med en marginal på 0,5 cm till 1,5 cm mer kommer skorna att stödja ditt barns tillväxt utan att vara för stora.

Skorna ska nå under hälbenet

Malleolerna är de laterala benen vid fotleden. Höjden på ditt barns rullstövlar bör inte överstiga detta område, för att hålla leden rörlig. Om du har valt stövlar med hjul, se till att de är gjorda av ett flexibelt material. Rörelsefriheten längs denna axel får inte hindras på något sätt. Detta kriterium bör inte förbises, särskilt inte om ditt barn planerar att behålla stövlarna på även när han eller hon inte leker.

Undvik till varje pris att köpa ballerina- eller flip-flop-modeller. Om fötterna hänger ut för mycket kommer områden som tårna att utsättas för mycket tryck. Dessutom ökar risken för skador eftersom det inte finns något skydd i dessa områden. De bästa skridskorna täcker hela foten.

Stil

Föräldrar tenderar att välja kläder och accessoarer som är omoderna i deras barns ögon. Om du gör samma misstag med rullskorna löper du stor risk att ditt barn tappar intresset för att använda dem.

Naturligtvis förändras barns smak enligt de senaste trenderna. Så välj inte ett par som är för barnsliga heller, för när de blir äldre kommer de att ägna mindre uppmärksamhet åt dem. Försök i alla fall att välja en robust men tidlös modell.

När det gäller skridskor kan du hitta justerbara rullskridskor. I allmänhet är dessa bäst lämpade för personer som redan är erfarna. Men de finns också för barn som precis har börjat.

Lär ditt barn att ta på sig rätt skor

Även om du har valt rätt par finns det alltid en risk för skador om ditt barn inte vet hur man sätter på sig sina rullstövlar eller skridskor ordentligt. Därför är det viktigt att lära dem hur man gör. Här är några tips på hur du gör.

Paire de patins à roulettes bleu à lacets rose et à roulettes bleues.
Det är viktigt att du bekantar dig med god praxis när det gäller att ta på sig skridskor.

Begränsa användningstiden

När du hittar rätt skridskor, skor eller rollerblades för ditt barn kanske han eller hon inte vill ta av dem. Naturligtvis är det fantastiskt att se ditt barn så passionerat om något. Men den här typen av accessoarer bör bara bäras några timmar om dagen.

Även om ditt barn surar, vänta inte tills du ser oåterkalleliga skador innan du inför regler.

Använd alltid skor med strumpor

Vissa barn vägrar att bära strumpor, kanske för att de känner sig obekväma. Men det material som valts för strumporna är mjukt och minskar friktionen mot insidan av skorna. Risken för blåsor efter några timmars användning är därför liten. Detta är en av anledningarna till att du inte bör välja modeller som är för tajta.

Strumpor är också utformade för att absorbera svett. I teorin förhindrar detta att barnet luktar som fötter. Dessutom hålls materialet som används för att tillverka skorna och skridskorna så torrt som möjligt för att säkerställa att de håller så länge som möjligt.

Använd vanliga skor

Även om ditt barn älskar sina rullskor så mycket att han inte kan ta av dem, måste du få honom att förstå behovet av att bära vanliga skor oftare. Syftet är att vänja fötterna vid en korrekt hållning och att justera gången.

Även med bra viktfördelning har rullskor samma problem som skor med klack. De tröttar ut benen och orsakar smärta om de används för länge.

Hur lär du ditt barn att åka rullskridskor?

Introduktion till rullskor och/eller rullskridskor bör alltid ske under uppsikt. För att hjälpa ditt barn att komma till rätta med sitt nya par skor kan du använda följande tips.

Lär ut balans

Att lära sig använda rollerblades, rullskor eller rullskridskor börjar på samma sätt: genom att studera hållningen. Genom att hitta den perfekta hållningen kommer ditt barn att kunna hålla balansen. Detta är naturligtvis det första man måste lära sig för att undvika att falla.

Undervisningen är uppdelad i flera delar:

  • Den första är att placera fötterna parallellt med axlarnas bredd. Du behöver alltså inte sära på benen för mycket för att försöka hålla dig upprätt.
  • Den andra delen är att böja knäna. Tanken är inte att sitta på huk, utan att hålla låren och vaderna i en vinkel på cirka 135° till 160°. Naturligtvis kommer detta att förändras med övning.
  • Den tredje delen består av att stabilisera sig så att man kan röra sig framåt utan svårigheter. För att göra detta måste barnet böja överkroppen något framåt.
Une famille qui font du rollers ensemble en exterieur. Il y a le père, la mère et une petite fille. La petite fille porte des rollers verts
Precis som cykling kommer balansering på rollerblades att vara den mest komplicerade delen för ett barn att bemästra.

Lära sig att röra sig framåt utan att falla

När du har bemästrat din hållning kan du lära ditt barn att röra sig långsamt framåt. Det säkraste sättet att göra detta är på gräs. Gräset kommer att fungera som en broms i början av inlärningsprocessen. Det gör det också lättare att arbeta med balans och kommer att öka ditt barns självförtroende. För att komma vidare måste de försöka placera en fot framför den andra tills de lär sig tekniken på ett naturligt sätt. Att leka på gräs är ett bra sätt att stärka många av kroppens muskler. Denna typ av sport har också andra fördelar för barn. Dessutom är det säkrare för barnen. Gräset kan dämpa deras fall om de skulle ramla.

Säkerhetsåtgärder att vidta

En skada efter ett fall kan snabbt avskräcka ditt barn. Det är sant att det kommer att bli flera fall, men för att undvika att bli skadad är det viktigt att inte försumma säkerheten. Vissa delar av kroppen måste skyddas med högsta prioritet.

  • Huvudet: det är viktigt att ditt barn bär hjälm när det leker med rullskridskor. Även ett mindre slag mot huvudet kan vara mycket allvarligt.
  • Händerna: Ditt barn bör ha handledsskydd och handskar. Om de faller kommer de automatiskt att kasta händerna mot marken för att försöka bromsa fallet. Utan rätt skydd finns det en hög risk för frakturer.
  • Armbågar och knän: armbågs- och knäskydd är också viktiga för att förhindra skrubbsår i dessa områden.

Om du vill ha ännu mer information kan du gå till vårt avsnitt om hur du enkelt lär dig åka rullskridskor med Enfant World. Då har du all information du behöver för att ge ditt barn de bästa råden.

Rullskridskor eller rullskor: vår slutsats

På det hela taget är ditt barns preferenser en punkt som inte får förbises om du vill uppmuntra dem att börja med en sport. I vårt avsnitt om hur du hjälper ditt barn att hitta sin fysiska aktivitet hittar du några tips och tips för att vägleda ditt barns val.

Om ditt barn har valt rullskridskor, ta dig tid att välja rätt modeller för hans eller hennes behov. Naturligtvis är några av de kriterier som inte får förbises de material som används, justerings- och fästsystemen, skostorleken och de olika komfortnivåerna. Och glöm inte att köpa det skydd som ditt barn behöver för att minimera risken för skador. Vi rekommenderar också att du låter ditt barn börja på gräs för att begränsa smärta och skador i händelse av ett fall.

Om du inte har möjlighet att lära ditt barn att åka skridskor kan du prova skridskolektioner. Det finns flera anläggningar som erbjuder denna typ av instruktioner. Detta alternativ gör det också möjligt för ditt barn att bredda sin omgivning och träffa nya människor. Och det kan bara vara bra för hans eller hennes personliga utveckling.

Och hur är det med dig? Hur introducerade du ditt barn till skridskor eller rullskor? Vilka tillbehör har du valt till ditt barn? Varför eller varför inte? Vi skulle gärna höra om din upplevelse. Vi uppmanar dig att lämna en kommentar för att berätta dina historier för oss

Gratis Leverans

Beställningar över 584 kr*

Svensk Leverans

Vi levererar överallt i Sverige

100% säker

PayPal / MasterCard / Visa

10% rabatt på hela butiken !


Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och hämta din välkomstgåva.