Min Korg

SVENSK KUNDSERVICE 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,8/5 KUNDMEDDELANDEN ★★★★★

Hur väljer man en tecknad serie för barn?

Barn och tecknade serier är en sann kärleksaffär. Men precis som med filmer klassificeras dessa produktioner efter åldersgrupp beroende på innehåll, handling och grafik. Med andra ord, ett barnprogram för ditt lilla barn bör inte väljas på ett infall. Kom ihåg att varje barn har sin egen personlighet.

Kriterier för att välja rätt tecknad film för ditt barn

Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) rekommenderar att föräldrar inte exponerar sina barn för en skärm (TV, smartphone eller surfplatta) före 3 års ålder. Enligt CSA kan för tidig exponering för skärmar bromsa den fysiska och intellektuella utvecklingen hos barn, som behöver använda sina fem sinnen för att upptäcka sin omgivning.

Men vid ett eller annat tillfälle kommer ditt lilla barn utan tvekan att befinna sig framför en tecknad film. I detta skede är det viktigaste att välja rätt barnprogram baserat på rätt urvalskriterier.

Varaktighet

Ett barns uppmärksamhetsförmåga förändras när de blir äldre. Så om du ska välja en tecknad film för din 3-åring, till exempel, bör den inte vara längre än 6 minuter.

När ditt barn blir äldre kan du välja allt längre program.

Karaktärerna

Du har säkert märkt att småbarn tenderar att identifiera sig med sina favorithjältar. Därför är det viktigt att ditt barn kan identifiera sig med huvudpersonen i sin tecknade film. Huvudpersonen ska ha en enkel, lättförståelig personlighet och möta samma problem som ditt lilla barn gör varje dag.

Huvudpersonen bör också ha en familjebakgrund. De kan vara djur eller hjältar med mycket enkla egenskaper.

Petite fille en train de regarder un dessin animé sur la télé

Ordförrådet

När du väljer en tecknad serie för ditt barn bör du också vara uppmärksam på det språk som används. För din lilla 3-åring är idealet ett enkelt ordförråd med några få okända ord som är utformade för att väcka deras nyfikenhet, utvidga deras eget ordförråd och uppmuntra utbyten med föräldern (dig).

För ett äldre barn är det logiskt att ett program med ett rikare ordförråd är mer lämpligt.

Ljud

För ett barn mellan 3 och 6 år är en tecknad film med ett mjukt bakgrundsljud mer lämplig. Undvik program med explosioner och aggressiva ljudeffekter, som bara kommer att göra din lilla pojke eller flicka nervös och upprörd.

Även äldre barn, som verkar ha en tydlig preferens för tecknade superhjältar med slagsmål, bör begränsa höga, aggressiva ljudeffekter.

Handlingen

För att en tecknad film ska fånga ditt barns uppmärksamhet bör handlingen baseras på en enkel berättelse, som till exempel kretsar kring scener från vardagslivet. Målet är också här att göra det lätt för barn att identifiera sig med någon av karaktärerna.

Se upp för vuxenberättelser som förvandlats till tecknade barnfilmer! De kan innehålla scener som är chockerande för små barn.

Grafiken

Grafiken i en tecknad film är ett lika viktigt urvalskriterium. För yngre barn är enkla, runda linjer att föredra, med mycket kontraster. För småbarn är runda former lugnande och betryggande, medan spetsiga och kantiga former är hotfulla och synonymt med fara. Barn från 6 år och uppåt föredrar teckningar med mer komplex grafik, människor med mer realistiska drag osv.

Det bästa sättet att välja en tecknad film till ditt barn är att titta på den själv först. På så sätt kan du få en verklig uppfattning om dess innehåll och den inverkan den kan ha på ditt lilla barn.

Vilken tecknad film för ett barn mellan 3 och 6 år?

Är du fortfarande osäker på vilka tecknade serier som passar ditt 3-6-åriga barn? Här är några förslag som kan vara mycket användbara.

Åsnan Trotro

Om det finns en seriefigur som är en stor hit bland småbarn så är det den älskvärda åsnan Trotro. Själva berättelsen är mycket enkel och kretsar kring familjen i korta episoder. Så denna tecknade film uppfyller alla kriterier för att vara lämplig för barn i åldern 3 till 6 år.

Den lilla bruna björnen

Lilla bruna björnen är en klassisk tecknad film för småbarn. Den förmedlar enkla, förnuftiga budskap som hjälper ditt barn att tyda sina känslor och sinnesstämningar.

Biet Maya

Biet Maya är också en av de mest populära tecknade filmerna för små barn. Det lilla gula biet är intelligent, vänligt, hjälpsamt och lite rebelliskt, och är den typ av karaktär som alla barn vill vara som.

Den här tecknade serien innehåller också en annan intressant karaktär: Theo, ett bi med en bruten vinge som är både händig och påhittig. Han är en verklig källa till motivation för barn med funktionsnedsättningar.

Tchoupi

Tchoupi är en älskvärd liten figur som aldrig går någonstans utan sin teddybjörn. Han utför vardagliga uppgifter som att gå till skolan, gå på pottan, äta grönsaker och så vidare. Det är det perfekta exemplet för ett litet barn som behöver introduceras till dessa gester.

Choix d'un dessin animé pour enfant entre 6 et 9 ans

Vilken tecknad film är rätt för ett barn mellan 6 och 9 år?

Från 6 års ålder vill barn ha en tecknad film med mer action, fler karaktärer och en mindre “baby”-handling.

Pyjamasques

Yoyo, Gluglu och Bibou är mycket populära seriefigurer bland barn. Var och en av dem har en speciell kraft som gör att barnen kan identifiera sig med dem.

Dessa små superhjältar, vars krafter aktiveras på natten, inspirerar både flickor och pojkar. Den här tecknade serien är dock lite högljudd. Den kan därför vara lite spännande. Du bör undvika att låta dina barn titta på den på kvällen, eftersom de kan ha svårt att somna.

Lejonkungen

Lejonkungen har alltid varit ett riktmärke i Disneys värld av tecknade filmer. Berättelsen följer äventyren för Simba, den unga lejonungen som, med stöd av sina vänner Pumba och Timon, lär sig livets realiteter på savannen och förbereder sig för att ta över sin fars tron från sin obehörige farbror.

Sångerna är rytmiska, medryckande och roliga. Barn och även vuxna kan inte låta bli att sjunga och dansa med.

Rapunzel

Barnfilmen Rapunzel, uppkallad efter huvudhjälten som är känd för sitt mycket långa hår, anses vara en tecknad film för flickor. Handlingen tilltalar dock även pojkar, som identifierar sig med Flynn Rider, äventyraren som kommer för att rädda Rapunzel från tornet där Moder Gothel håller henne fången, genom att klättra upp i hennes långa hår.

Vaiana

Vaiana är ett färgglatt och roligt äventyr om en ung flicka från Tahiti som ger sig ut för att möta sitt öde och rädda sin ö. Med sig på äventyret har hon sin tupp Hei Hei, som är allt annat än smart.

Mirakulöst

Det är omöjligt att prata om tecknade serier som kommer att göra succé hos barn mellan 6 och 9 år, eller till och med äldre, utan att nämna Miraculous: the adventures of Ladybug and Chat Noir. Varje dag skyddar dessa hjältar (Marinette och Adrien) staden Paris från de onda attackerna från Papillon, som använder människors negativa känslor för att göra dem till superskurkar.

Om de inte kan identifiera sig med Ladybug eller Chat Noir kan barn lätt sätta sig in i den lojala Alya Césaires, den blyga Rose Lavillants eller den förföriska Luka Couffaines situation.

Le choix d'un dessin animé pour enfant selon vous

Hur väljer man en tecknad serie för barn?

Känner du till några andra tips som kan hjälpa dig att välja en bra tecknad serie för ett barn? Berätta om dem för oss i kommentarerna. Föreslå också några välgjorda tecknade filmer som har fångat dina smås uppmärksamhet, samtidigt som de utvecklar deras känsla för kreativitet och nyfikenhet. Din åsikt är av intresse för hela samhället!

Gratis Leverans

Beställningar över 584 kr*

Svensk Leverans

Vi levererar överallt i Sverige

100% säker

PayPal / MasterCard / Visa

10% rabatt på hela butiken !


Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och hämta din välkomstgåva.