Min Korg

SVENSK KUNDSERVICE 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,8/5 KUNDMEDDELANDEN ★★★★★

Kocklektioner för barn : Från vilken ålder?

Undrar du vid vilken ålder du kan introducera ditt barn till matlagning? Är han eller hon för ung för att ta matlagningskurser? Detta är helt legitima frågor för föräldrar, med tanke på att köket är en plats med många risker: knivar, ugnar eller elektriska apparater av alla slag … Denna plats är full av potentiella faror.

Men matlagning är ett utmärkt sätt för barn att utveckla sin finmotorik, väcka sina fem sinnen, utöva sin kreativitet och bli mer självständiga. För att inte tala om tillfredsställelsen med slutresultatet och den självkänsla det ger… Så vilken är den idealiska åldern för att börja lära sig laga mat, och varför? I den här artikeln tar vi en titt på frågan i fem punkter.

Fördelarna med matlagning för barn

Fördelarna med att barn lär sig laga mat är välkända. De otaliga fördelarna med matlagning för småbarn inkluderar

Utveckla finmotoriska färdigheter

Att lära sig hantera olika redskap, vispa, röra, röra om, platta till, modellera, strö… Matlagningskonsten är full av aktiviteter som är lika roliga som de andra, men som kräver en viss fingerfärdighet och större uppmärksamhet på precision. Allt som allt är det ett utmärkt sätt att träna finmotoriken samtidigt som man har roligt!

Stärker självständigheten

Små barn kommer snart att vilja imitera de gester du visar dem och, framför allt, reproducera dem på egen hand, utan någon hjälp från dig! Det är en härlig känsla att kunna laga mat som en vuxen! När barnen är äldre och har lärt sig att läsa, lär de sig att självständigt följa stegen i ett recept.

En aktivitet som är meningsfull

Vad kan vara mer tillfredsställande än att få smaka på frukten av sitt arbete? Matlagning är en meningsfull aktivitet par excellence: barn följer processen från början till slut, steg för steg, och kan njuta av resultatet. Desto större anledning att engagera sig!

Mère et fille en train de préparer des cookies

Disciplin är ett måste!

Matlagning innebär organisation. När barn lär sig laga mat lär de sig också ett visst mått av disciplin. De inser snabbt att om de försummar ett steg eller går för fort fram så kommer kakan att bli full av klumpar eller underbakad… Så det är en hel disciplin inblandad, och du kommer att bli förvånad över hur snabbt barn kan integrera den!

Självförtroende och kreativitet

De kulinariska konsterna har ett passande namn: de kräver kreativitet. Genom att utöva denna aktivitet utvecklar och skärper barnen vart och ett av sina fem sinnen. Tveka inte att låta dem experimentera, dekorera på sitt eget sätt eller kombinera smaker … Ju mer självständighet de kan utöva, desto mer självförtroende kommer de att få. De kommer att bli stolta över att se att deras maträtt är en succé! Och framför allt, hur tillfredsställande är det att kunna dela resultatet av sitt arbete med andra! Samvaro är ett värde som inte får försummas och är en integrerad del av matlagningen.

Äta en större variation av livsmedel

Att involvera dina barn i matlagningen öppnar också upp för ett bred are utbud av livsmedel. I allmänhet är barn som deltar i matlagningen mer benägna att njuta av rätterna efteråt, särskilt eftersom de vet exakt vilka livsmedel de är gjorda av!

Matlagning med barn: försiktighetsåtgärder att vidta

Köket är en plats som kan vara lika tillfredsställande som den är farlig, vilket är anledningen till att vissa försiktighetsåtgärder måste vidtas innan man erbjuder matlagningsaktiviteter till barn.

Anpassa miljön för småbarn

Förutom säkerhetsåtgärder som liknar dem som vidtas i andra rum i huset (skydd av eluttag, lämpliga stängningar för skåp etc.), finns det ett antal andra försiktighetsåtgärder som bör vidtas, inte minst för att undvika skärsår eller brännskador. Låt t.ex. inte kastrullens stjärt sticka ut över bänkskivan, eller lägg knivar på en säker plats.

Glöm inte att anpassa dina redskap. Det finns vispar och skedar i trä som passar för små händer. Lärandetorn är också mycket populära bland anhängare av montessori-metoden. Med ett sådant verktyg till sitt förfogande kan barnen observera och delta från den perfekta höjden, skyddad från alla möjliga risker.

Viktiga hygienåtgärder

Matlagning är ett perfekt tillfälle att påminna barnen om grundläggande hygienregler, varav den första är att tvätta händerna före och efter beröring av mat. Se till att du också tvättar händerna före och efter beröring av rått kött, till exempel.

Petite fille en train de préparer un gâteau

Hur ska man bete sig som förälder?

Hur ska man bete sig som förälder? Låt honom göra det, ja, men till vilken punkt? Våga låta ditt barn göra det, men övervaka det. Och framför allt, oroa dig inte för att de blir smutsiga eller får det överallt – det är trots allt så de lär sig! Din bästa allierade här är förklädet!

Uppmuntra ditt barn att få självförtroende och göra framsteg.
Och sedan kommer den lilla gourmanden att vilja slicka på skålen… Låt honom göra det, men erbjud sedan att hjälpa till att diska och städa upp. För det är just det som matlagning handlar om: rengöring och städ ning… Barnet måste vara medvetet om alla steg i processen, även de mindre trevliga.

Olika uppgifter för olika åldrar

Nyckelordet när det gäller matlagning? Steg för steg. Allt i sin egen takt. Oavsett om det handlar om ett recept eller om att lära sig laga mat är det bäst att inte stressa.

Här är ett exempel på uppgifter som barn kan göra beroende på deras ålder. Åldersangivelserna är naturligtvis endast vägledande, eftersom varje barn utvecklas i sin egen takt.

Runt 1 års ålder

Ge barnen en träsked och en plastbehållare att imitera;
Ge dem frukt och grönsaker att hantera;
Låt dem röra vid och lukta på maten.

Runt 2 eller 3 års ålder

Räkna ingredienser;
Hämta ingredienser från skåp;
Lägga mat i en behållare;
Tvätta grönsaker och frukt;
Lägga fyllningar på en tårta.

Runt 3 eller 4 år

Hälla kaksmet i formen;
Blanda ingredienser;
Skala vissa frukter (bananer, apelsiner, grapefrukt, etc.);
Krossa kokta grönsaker för att göra t.ex. en puré.

Cirka 4 till 6 år

Knäcka ägg och vispa dem;
Vispa ihop ingredienser;
Använda en lämplig kniv för att skiva t.ex. bananer;
Breda ut frukt med en lämplig kniv;
Pressa en citrusfrukt;
Skära mynta eller andra aromatiska örter med en lämplig sax.

Matlagningskurser för barn: en föräldra-barn-aktivitet

Matlagningskurser för barn eller föräldra-barn-kurser är ett utmärkt sätt att ge ungdomar en bra kulinarisk utbildning samtidigt som de tränar sina sociala färdigheter. Att laga mat hemma är en sak, men att lära sig att laga mat med en professionell kock och omgiven av andra barn är något helt annat!

Kocklektioner erbjuds i allmänhet till barn från 3 år och uppåt.
Förutom att erbjuda sin expertis kan kocklärare lära ut de kulinariska konsternas finesser till både barn och föräldrar.
Glöm inte att denna aktivitet också kan inspirera till yrken..

Mère et fille en train de cuisiner

I vilken ålder kan ett barn lära sig laga mat? Vi sammanfattar det hela för dig!

Sammanfattningsvis kan barn introduceras till matlagning från 1 års ålder, för de enklaste uppgifterna. Matlagningskurser för barn erbjuds vanligtvis från 3 års ålder.
Och vilken ålder har du bestämt dig för att introducera dina barn till matlagning? Tveka inte att kommentera den här artikeln för att berätta om din upplevelse!

Gratis Leverans

Beställningar över 584 kr*

Svensk Leverans

Vi levererar överallt i Sverige

100% säker

PayPal / MasterCard / Visa

10% rabatt på hela butiken !


Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och hämta din välkomstgåva.