Min Korg

SVENSK KUNDSERVICE 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,8/5 KUNDMEDDELANDEN ★★★★★

Bitande barn: vad ska du göra?

Bitning är vanligt bland små barn. Detta är ofta en källa till oro för föräldrar och släktingar. Ingen vill ju att deras barn ska ses som ett hot i lekgruppen.

Än värre är att ett barn som biter kan bli avstängt från daghem och förskolor. Det är en utmaning att ta sig an som förälder. Vad kan man göra åt det? Hur går du tillväga för att utrota detta “bitbeteende” hos ditt barn?

Var lugn och bestämd

Säg bestämt till ditt barn

  • “Vi bits inte!” eller ;
  • “Det gör ont att bita!

Håll det enkelt och lätt för ett litet barn att förstå. Gör klart att det inte är bra att bita, men undvik långa förklaringar tills barnet är tillräckligt gammalt för att förstå. Genom att vara så lugn som möjligt kommer du att kunna lösa situationen snabbare.

Trösta offret

Fokuseradin uppmärksamhet på den person som har blivit biten, särskilt om det är ett annat barn. Om det finns ett sår, rengör området med tvål och vatten. Uppsök läkare om bettet är djupt eller blöder.

Trösta den som biter om det behövs

Ett barn som biter inser ofta inte att det gör ont. Det skadar inte att trösta ett barn som är upprört över att ha skadat någon. Äldre barn kan lära sig genom att få lov att trösta sin vän efter ett bett.

Om den som biter använder detta beteende för att få uppmärksamhet, bör detta inte förstärkas genom att ge tröst och uppmärksamhet.

Föreslå alternativ

När allt har lugnat ner sig kan du föreslå alternativ till bitandet, t.ex. att använda orden “nej”, “sluta” och “det där är mitt”. Dessa ord kommer att göra det möjligt för honom att kommunicera med andra.

Réconfortez la personne qui a mordu si nécessaire

Omdirigera uppmärksamheten

Distraktion gör underverk med små barn. Om känslorna och energinivåerna är höga eller om det börjar bli tråkigt kan du hjälpa ditt barn att rikta om uppmärksamheten till en mer positiv aktivitet. Exempel på aktiviteter

  • dansa till musik
  • färglägga bilder
  • spela ett spel på din smartphone, och om du lämnar honom ensam, installera en föräldrakontrollapplikation;
  • etc.

Undvik disciplinära åtgärder

Disciplinära åtgärder är i allmänhet onödiga, eftersom de flesta barn inte inser att det gör ont att bitas. Slå eller bit aldrig ett barn som biter, eftersom det lär barnet att detta beteende är acceptabelt.

I de flesta fall biter ett barn på grund av en överdriven känsla, men nästan aldrig för att orsaka skada.

Säg till ditt barn “Bit inte

Lär ditt barn uttrycket “bit inte”. För att göra detta måste ditt barn upprepa det flera gånger. Det är så han lär sig betydelsen av denna fras genom att upprepa den ofta.

För att lära ditt barn att inte bita, stå i ögonhöjd och titta direkt in i hans ögon. Vänta sedan tills han tittar på dig och säg “bit inte” samtidigt som du använder ett grimaserande ansiktsuttryck. Försök att använda en lugn ton utan att skrika.

Flytta på dig

För att stoppa bitandet är det första föräldrar gör att få barnet att sätta sig på golvet och gå därifrån. Detta lär barnet att bitande inte belönas med :

  • lek ;
  • kramar eller
  • interaktion med andra.

När du har sagt till ditt barn att han inte får bita, låt honom sitta på golvet och flytta sig lite bort. Du behöver inte gå så långt.

När du kommer tillbaka till honom lite senare, påminn honom om att han inte får bita och sätt dig bredvid honom. Vissa människor föreslår att du säger “Jag älskar dig” eller erbjuder kyssar och kramar vid denna tidpunkt.

Kom dock ihåg att du har att göra med ett allvarligt bitproblem och att ditt barn inte har en aning om att detta inte är en lek. Hela processen med att säga “inget bitande”, gå iväg och sedan komma tillbaka är inte en fråga om några minuter.

Undersök orsaken

Småbarn har ofta en anledning till att bita. Att behandla den bakomliggande orsaken kan enkelt eliminera bitandet om det används tillsammans med de tidigare stegen.

Créez un environnement sans morsures

Skapa en bettfri miljö

Oavsett om du känner att du har gjort framsteg med ditt barns bitvanor eller om det fortfarande är ett pågående arbete, är det viktigt att skapa en kultur av nolltolerans hemma, på förskolan och på andra ställen.

Andra tips

Här är några sätt att få ditt barn tillbaka på rätt spår:

Var konsekvent

Förstärk alltid regeln om “inget bitande”.

Använd positiv förstärkning

Istället för att belöna negativa handlingar med uppmärksamhet, beröm ditt barn när det uppför sig väl. Du kan använda fraser som “Jag gillar hur du använder dina ord” eller “Jag gillar hur du leker snällt” för att förstärka positiva alternativ till bitning.

Planera i förväg

Små barn kan vara mer bekväma och mindre benägna att bita om de vet vad de kan förvänta sig i nya situationer eller situationer med mycket energi. Om barnet bits på dagis kan du berätta för barnet vad som väntar innan du går.

Om en större, mer kaotisk miljö verkar överväldigande kan du överväga att flytta ditt barn till en mindre miljö

Hitta alternativ

I takt med att språkförmågan utvecklas kan du hjälpa ditt barn att hitta bättre sätt att uttrycka negativa känslor. Be till exempel barn att använda ord när de är frustrerade eller upprörda. Det kan hjälpa dem att lugna ner sig.

Om du behöver hjälp kan en läkare, rådgivare eller beteendevetare diskutera hur du kan lära ditt barn att hantera starka känslor och uttrycka känslor på ett hälsosamt sätt.

Quand faut-il appeler le médecin

När ska jag ringa läkaren?

Bitningar är vanliga hos spädbarn och småbarn, men bör upphöra vid 3 eller 4 års ålder. Om det fortsätter efter denna ålder, om det är överdrivet, om det verkar bli värre snarare än bättre och om det åtföljs av annat störande beteende ska du prata med ditt barns läkare. Tillsammans kan ni ta reda på vad som orsakar det och hur det kan åtgärdas.

Bitandet kan ha flera orsaker. Om ditt barn är uttråkat, håller på att få tänder, söker uppmärksamhet, är frustrerat, trött eller nyfiket kan han eller hon bita.

För att undvika detta:

Om barnet håller på att få tänder

Försök att hantera barnets smärta så gott du kan med tuggleksaker och receptfri Tylenol, om det behövs.

Vid tristess

Försök att göra saker och ting lite mer spännande hemma. Danspartyn är alltid roliga.

Vid frustration

Försök att förstå vad ditt barn försöker göra eller säga och upprepa det.

Vid brist på tillgivenhet

Försök att ge ditt barn mer kvalitetstid.

När du är trött

Börja med att få ordning på ditt barns sömn genom att läsa information om god sömn.

Bristande språkkunskaper

Använd babytecken och försök upprepa vad du tror att din son försöker säga.

Vid nyfikenhet

Ibland är barn bara nyfikna. Visa dem att det är bra att vara nyfiken, men att det är dåligt att bita.

Vad vet du om ett barn som biter?

Har du haft det här problemet med ditt barn tidigare? Har du lyckats få dem att glömma denna dåliga vana? Berätta för oss i en kommentar!

Om du har några frågor om beteendet hos ett barn som bits, tveka inte att lämna en kommentar.

Gratis Leverans

Beställningar över 584 kr*

Svensk Leverans

Vi levererar överallt i Sverige

100% säker

PayPal / MasterCard / Visa

10% rabatt på hela butiken !


Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och hämta din välkomstgåva.