För nyblivna föräldrar eller personer med begränsad kommunikationsförmåga verkar det vara en oöverstiglig utmaning att göra läxor med sina barn eller undervisa dem hemma. Detta gäller särskilt när det handlar om att lära sig klockan.
Lyckligtvis har dagens mammor och pappor en rad guider och varumärken som hjälper dem att göra uppgiften enklare. Dessa varumärken gör sitt yttersta för att se till att de små har roligt på samma gång. Ta reda på i vilken ålder du bör introducera din skatt till denna övning, vilka verktyg som kommer att hjälpa dig i detta uppdrag och den bästa metoden för att uppnå snabba resultat.

Vid vilken ålder bör man lära barn att se tiden?
Dessa dagar, med ökningen av teknik och Internet, lär sig små barn om allt i en mycket tidig ålder. Från 3 års ålder, när spädbarn börjar uttrycka sig bra med ord, kan tiden långsamt krypa in i deras språk.
Från 3 och 4 års ålder kan föräldrarna lära dem termer och uttryck som rör tidsmätning. Vid 5 års ålder börjar barnen förstå begreppet tid. Det är alltid en bra idé att de vet hur man räknar innan de börjar lära sig. Barnen lär sig mer i skolan, i CE1 och CE2, runt 6 års ålder.
Verktyg för att lära sig tiden
Att visa barn något och organisera workshops med dem hemma, oavsett tema, är alltid spännande. För att det ska bli effektivt får man inte snåla med medlen. Här är en lista över produkter som kan hjälpa dig i dina aktiviteter för att lära barn om tid.
Den overkliga klockan
Den fiktiva klockan går ut på att visa de yngsta barnen ett tidsintervall genom dagliga aktiviteter som de utför ensamma eller tillsammans med sina föräldrar. Du kan till exempel säga “vi ska sporta lite i 15 minuter ” och ge dem klartecken.
Säg sedan “det är dags för mellanmål. Vi har 10 minuter på oss att äta upp allt”. Varje gång signalerar du slutet på nedräkningen.
Låt dem leka i en timme och använd alltid samma metod. Byt ut aktiviteterna under flera dagar. I slutet kommer din pojke eller flicka att inse att 10 minuter är mindre än 15 minuter och mycket mindre än en timme.
Det är också ett tillfälle att introducera dem till nya saker, som din värld, dina passioner och intressen, och att tillbringa tid tillsammans som en familj. Men var försiktig, det är mycket viktigt att hålla tiden och deadlines i det här fallet, om du vill att din avkomma ska komma ihåg allt.
Gör din egen leksaksklocka eller klocka
Det här tipset kräver föräldrarnas skicklighet och fantasi. Det finns många webbplatser som erbjuder utskrivbara klockmönster. Allt mamma och pappa behöver göra är att ladda ner dem, klippa ut dem och klistra fast dem på en tjock och stadig yta, t.ex. kartong.
För att göra aktiviteten ännu roligare kan du välja modeller i form av ansikten, köksredskap eller djur för urtavlan och siffrorna. Minut- och timvisarna bör också följa det valda temat. Tveka inte att göra flera, särskilt om du är bra på att rita.
Gör klockorna tillräckligt stora så att de små kan se varje detalj tydligt och lätt lära sig vad klockan är. Be dem att färglägga siffrorna, visarna och formerna efter lektionerna. Det hjälper dem att lättare komma ihåg vad du har lärt dem.
Säg en timme, en minut och/eller en sekund efter förklaringarna och ditt barn kommer att behöva placera händerna därefter.
Tärningar för att lära sig tiden
När ditt barn har lärt sig de grundläggande begreppen kan ni fortsätta på temat spel för att lära sig klockan och ta två tärningar. Vuxna och barn turas om att kasta tärningarna och placera timvisaren på de siffror som tärningarna anger.
För minuter och sekunder kan du klippa ut små siffror från 0 till 9. Varje barn fyller en korg (en för sekunderna och en för minuterna) och väljer två siffror vid varje turtagning. Om du t.ex. väljer en 2:a och en 0:a ska du ställa in pekaren på 20.
Spara tid med färdiga produkter
På finns massor av leksaker och tillbehör för att lära barnenklockan om du inte har tid att skapa dem själv. Learning Resources, till exempel, har kombinerat alla ovanstående element i ett enda kit:
- kort i klara färger och tydligt synliga format,
- 3 tärningar,
- och enklockformad skiffer för att öva tusen gånger.
Barn i åldrarna 5 till 9 år har allt de behöver för att tillbringa mycket tid framför klockan.
Metodik för samtal
Innan du lägger upp den bästa strategin för att lära dittbarnklockan bör du börja med att undersöka situationen. Observera dem hemma och prata med dem för att se hur snabbt de förstår saker.

Fråga dig själv om ditt barn har några intressen, för genom att inkludera tidsbegreppet är det mer sannolikt att du behåller hans eller hennes nyfikenhet och uppmärksamhet längre. Och eftersom det är ett område som de redan är mer eller mindre bekanta med kommer de att tycka att det är lättare att lära sig grunderna.
Börja långsamt: sekunder och tidsbegreppet
Specialister rekommenderar att du alltid börjar med attlära ditt barn om dygnets olika faser: morgon, middag och kväll. Till detta kan du lägga gryning, skymning och natt. Ge dina elever några referenspunkter:
- solens uppgång och nedgång,
- hushållet vaknar och gör sig i ordning,
- mamma och pappa kommer hem från jobbet eller hämtar honom från skolan,
- när det är dags att gå och lägga sig, och så vidare.
På så sätt kan ditt barn på ett konkret sätt urskilja dessa ögonblick som följer på varandra under hela dagen. Och eftersom de upprepas kommer de att ha gott om tid att assimilera dem. Dessa begrepp kommer att vara till nytta lite senare, när de är redo att läsa av tiden på en digital klocka.
Frågor, ett viktigt steg i barns lärande
Lärare rekommenderar att man utvärderar barnens kunskaper i ett ämne innan man pratar med dem om det, oavsett hur lite de vet. Detta hjälper till att identifiera det bästa sättet att ingripa.
Du visar dem en klocka och ställer enkla frågor som “Vet du vad det är? Även på ett lite mer avancerat stadium, genom att fråga barnen vad de har lärt sig, kan du se om de har förstått eller inte, om du kan fortsätta eller om du behöver gå tillbaka till vissa punkter.
Att komma till sakens kärna: minuter
Unga människor förstår bättre genom berättelser, så tveka inte att hitta på några för att konkretisera dina förklaringar. I dessa scenarier förklarar föräldrarna rollen för den lilla nålen och de stora.
Förklara också visarnas riktning på en klocka och hur snabbt sekunderna går i förhållande till minuterna.
Prata om timmarna
För att undvika förvirring bör du överväga att arbeta med en analog klocka, men även med en elektronisk version senare. Förklara för barnen att sekunderna och minuterna går från 0 till 59 och att timmarna går från 0 till 23 på den senare och att timmen räknas från höger till vänster.
Detta är alltid lite komplicerat. Äldre barn har lite svårt att förstå att 1 på den analoga klockan visar 13 på eftermiddagen, 2 “14”, eller att 12 också kan betyda 24. Försök inte att gå för fort fram och använd många övningar och exempel.
Många föräldrar säger att det tar veckor att lära sig. Vissa barn tar månader på sig att lära sig konceptet, så var inte för hård mot ditt barn. Gratulera din elev till varje rätt svar. Det är genom att öva så mycket som möjligt som de kommer att bli bekanta med att säga tiden.
Använda webben för att lära ditt barn
När ditt barn har förstått hur klockan fungerar finns det ingen anledning att slappna av. Ge dem regelbundna övningar att göra. Om föräldrarna inte har tid kan de använda Internet för att hitta utskrivbara övningsblad om att visa tiden. Barnet kan göra dem på egen hand och de kan rätta dem när de kommer hem.
I allmänhet är detta teckningar av klockor där visarna indikerar en viss tid med orden “På morgonen”, “På eftermiddagen” eller “På natten”. Din elev måste skriva den exakta tiden under.
Ladda samtidigt ner målarböcker, observationsspel och tankespel. Det ger ditt lilla blonda huvud något att tänka på. Och om du verkligen kämpar, hitta lite hjälp på Internet.
Youtube har otaliga barnramsor som lugnar och utbildar våra små, liksom roliga kurser om hur man lär sitt barn allt om tid . Experter använder sina mjuka, milda röster för att producera explicita videor om ämnet.
Köp en klocka till ditt barn

Våra småttingar tycker att det är roligare att gissa tiden utan att deras föräldrar ständigt står bakom dem och viskar svaret. Och det bästa sättet att göra det på är att ge dem en barnklocka. Men vad har de för nytta av den om de ännu inte har lärt sig att läsa av tiden? Så här går det till.
Det är bäst att välja en modell med stoppur, eftersom det är vad de kommer att behöva mest. Be din nya ägare att utföra olika aktiviteter, som att äta, titta på en film eller spela på en konsol, medan han tar tid på sig själv.
Detta kommer att lära dem att räkna tiden från höger till vänster, och de kommer att veta att sekunder tickar snabbare än minuter, att en minut består av 60 sekunder och att en timme består av 60 minuter.
Vilket material kan användas för att hjälpa barn att lära sig klockan?
På Internet, och särskilt i avsnittet Children’s Games World, kan du välja mellan en mängd spel för barn i alla åldrar, både pojkar och flickor. Det manuella klockpusslet för barn passar perfekt in i vårt tema. Ditt barn kommer att bli mer bekant med de olika delarna av klockan och siffrorna.
Sammanfattningsvis finns det massor av tillbehör som kan hjälpa äldre barn att lära skolbarn att läsa av tiden. Allt som krävs är lite fantasi och några euro. Det viktiga är att ta ett steg i taget, så att båda parter kan njuta av inlärningsprocessen. Har du några andra tips för attlära barnklockan? Berätta för oss i kommentarerna.